fietsenwinkel stella
fietsenwinkel bol.com
fietsenwinkel profibike.nl
fietsenwinkel superfietsen.nl
fietsenwinkel premiumbikes.nl

Bakfiets

Interesse in het kopen van een bakfiets? De kwaliteitsbakfiets heeft zich in 10 jaar bewezen als praktisch vervoersmiddel voor dagelijkse mobiliteit. De bakfiets is veel stabieler en veel praktischer dan een moederfiets of transportfiets. Met elektrische ondersteuning is het een volwaardig, gezond en goedkoper alternatief voor de stadsauto.

5 voordelen van een bakfiets

 1. Veel jonge ouders kennen het probleem, met kleine kinderen is het verdraaid lastig er even op uit te kunnen gaan. Een bakfiets geeft je – letterlijk – lucht. Maxi-Cosi in de bak een kleine boodschap doen, nog even de eendjes voeren in het park en dan weer verder in het vaste slaap/eet/verschoon-patroon.
 2. Verstopt achter de rug van je ouders. Je moet echt gaan hangen om wat te kunnen zien.  Gezellig is anders!  Met een bakfiets worden kinderen rondgereden en delen ze hun enthousiasme bij het ontdekken van  hún dorp of stad. Zwaaien naar iedere bekende en genieten van iedere rit. Zo kan het dus ook!
 3. Bewegen is gezond. Een dagelijkse portie inspanning in de buitenlucht houdt je fris en monter. Fietsen draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving: minder files en geen uitstoot van roet- of fijnstof – gezond & schoon! Pak eens wat vaker de fiets! Bakfietskinderen weten niet beter. En dát is op lange termijn misschien wel de grootste winst.
 4. Kinderen installeren in de auto, aansluiten in de ochtendspits, zoeken naar een parkeerplaats bij de school, veilig oversteken, een laatste knuffel. Terug thuisgekomen is de parkeerplaats ingenomen. Liever geen geleur? Met een bakfiets rijd je van deur tot deur! Een bakfiets moet je ervaren. Eenmaal gewend wil je niet meer zonder. Nog geen dag!
 5. Bespaar jaarlijks  €1000,-  op  belasting, verzekering, APK en onderhoud en reparatie. En wat te denken van het geld dat bij de pomp verdwijnt? Daar kun je samen met je kinderen veel leuke dingen van doen! Een bakfiets, zeker met elektrische ondersteuning, is in de stad een prima alternatief voor de auto. En echt stukken goedkoper!

Over bakfietsen heersen helaas veel misverstanden en vooroordelen. Vertrouw daarbij op een deskundig en passend advies. Probeer bakfietsen ook altijd eerst zelf uit en zorg dat het budget toereikend is om ook goed aan alle gebruikerswensen te kunnen voldoen. Want dan is de aanschaf van een bakfiets geen dure uitgave maar een verantwoorde investering in dagelijkse mobiliteit. Tevredenheid gegarandeerd, iedere dag opnieuw!

Bakfiets of Fiets-met-bak

Bij de aanschaf van een bakfiets is het aan te bevelen eerst een keuze te maken tussen een twee- of driewieler.  Kiezen op basis van het uiterlijk van een bakfiets leidt regelmatig tot teleurstellingen

Bakfiets met drie wielen

 • + stabiel in stilstand
 • + veel ruimte in bak (tot 4 kinderen)
 • + veilig
 • + erg leuk / gezellig
 • – hobbelt en schudt met rijden
 • – breedte  in schuur en op de weg
 • – er mee fietsen vraagt gewenning
 • – minder geschikt voor grote afstanden

Bakfiets met twee wielen (Fiets-met-Bak)

 • + fietst zoals een gewone fiets
 • + meer fietscomfort – ook voor lange afstanden
 • + onverwacht stabiel door laag zwaartepunt
 • + niet breder dan een gewone fiets
 • – minder ruimte dan driewieler
 • – gordels noodzakelijk
 • – tent/huif is minder gebruiksvriendelijk
 • – bij “volle bak” – zwaar starten

Het is aan te raden bij de keuze van een bakfiets niet te veel af te gaan op het uiterlijk van de bakfiets. Beter is beide soorten uit te proberen en daar eerst een keuze in te maken. Pas daarna komt de keuze voor een merk en type. Wil je sneller van A naar B? Dan kan je ook een s-pedelec overwegen.

Kosten van een bakfiets

Van de buitenkant kun je het moeilijk zien maar ook bij bakfietsen zijn er grote verschillen in kwaliteit.  Er kunnen grofweg drie kwaliteitsniveau’s worden onderscheiden:

Budget-bakfietsen

Deze budget-bakfietsen kosten nieuw tussen € 599 en ca € 1099 en met trapondersteuning tussen ca  € 1399 en € 2000.  Er zijn nogal wat  merken aktief in dit prijssegment waarbij suggestieve reklame/akties de indruk kan wekken met kwaliteitsbakfietsen te maken te hebben.  De bakfietsen zijn gemaakt om voor deze relatief lage bedragen te kunnen worden verkocht. Hoewel deze fietsen vaak wel dezelfde specificaties lijken te hebben is de kwaliteit van wielen, frame, lak, hout, standaard enz allemaal minder. Dat kwaliteitsverschil openbaart zich pas tijdens het gebruik door oa zwaarder trappen, meer kans op storingen, versnelde slijtage en snellere afschrijving. Deze fietsen zijn voor regelmatig gebruik, zeker ook gedurende een langere periode NIET aan te bevelen.

Kwaliteitsbakfietsen

Kwaliteitsbakfietsen zijn samengesteld uit hoogwaardige onderdelen welke zijn geselecteerd om gedurende een langere periode intensief te kunnen worden gebruikt. Het prijsniveau van deze bakfietsen start daardoor bij ca €1500,- en loopt door tot ca €2400,-.  Trapondersteuning van een vergelijkbaar kwaliteitsniveau heeft een meerprijs van € 1000,- tot € 1500,- .  Stevigheid van wielen en frame, weer-ongevoeligheid van de bak, functionaliteit van standaard en tent zijn beduidend beter dan bij bakfietsen in het Budget-segment.  Kwaliteitsbakfietsen zijn uitermate geschikt voor regelmatig intensief gebruik. Met regelmatig onderhoud blijft de kwaliteit en fietscomfort van deze bakfietsen ook over vele jaren gewaarborgd.

Elektrische bakfietsen en specials.

Een speciale categorie bakfietsen zijn de “Specials”. Deze bakfietsen onderscheiden zich door afwijkende vormgeving, bijzondere functionaliteiten of uitzonderlijke kwaliteit.  Bij aanschaf van dergelijke fietsen is het ten zeerste aan te bevelen om eerst deskundig advies in te winnen of de betreffende bakfiets geschikt is voor de specifieke situatie.  Prijzen van dergelijke bakfietsen lopen uiteen van ca € 1800,- tot zo’n € 3500,-. Ook de elektrische bakfietsen worden steed populairder. Tip: loop eens binnen bij een fietsspeciaalzaak in Veenendaal of Wageningen voor een proefrit.