fietsenwinkel stella
fietsenwinkel bol.com
fietsenwinkel profibike.nl
fietsenwinkel superfietsen.nl
fietsenwinkel premiumbikes.nl

Elektrische fiets

Een elektrische fiets of e-bike kopen? Deze termen zijn synoniemen voor dezelfde fiets. Koopt je collega een nieuwe e bike? Zie je een vriendin een Elektrische mama fiets kopen? Je moeder is aan het kijken om een elektrische fiets met lage instap te kopen? Laat u niet afschrikken door de vele verschillende termen of namen die er gebruikt worden. Iedereen begrijpt wat u bedoelt als u een e-bike of elektrische fiets wilt bestellen. Bij het online kopen van een fiets wil je geen risico lopen. Daarom krijg je via fietsenoverzicht.nl professioneel advies op maat. Al onze partners zijn zorgvuldig geselecteerd. Ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Veel van onze bezoekers rijden al tijden tevreden op een fiets met trapondersteuning.

Fietsen met trapondersteuning

De meeste e-bikes hebben trapondersteuning. Tijdens het fietsen moet je nog wel trappen om vooruit te gaan, maar je krijgt hulp van een elektromotor. Er zijn grofweg 2 soorten elektrische fietsen te koop:

  1. De Pedelec: een elektrische fiets kopen met trapondersteuning tot 25 km per uur
  2. De E-Bike: een elektrische fiets kopen met een simpele motor

Het grootste verschil tussen een e-bike en een Pedelec is de functie van de motor. Bij een Pedelec elektronische fiets versterkt de motor iedere trapbeweging. Bij een e-Bike staat de motor en de trappers niet met elkaar in verbinding.

Voordelen van de elektrische fiets

De elektrische fiets is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Toen dit type net op de markt was, werd deze alleen maar door oudere mensen gekocht. Maar nu is het in trek bij zowel jong als oud. Steeds meer mensen willen een elektrische fiets kopen. Omdat je er sneller mee kunt fietsen en je minder last hebt van de tegenwind. Je kunt er gemakkelijk langere afstanden mee fietsen en hellingen mee beklimmen. En: je trapt zelf ook mee en blijf je dus in beweging. Je bent tevens milieubewust bezig en kunt nog steeds ongestoord genieten van de natuur om je heen. Het geeft je daarbij gewoon een duwtje in de rug. Alsof je steeds met de wind meefietst. Genoeg reden om een elektrische fiets te vergelijken. Met een e-bike kun je zelfs in je driedelige pak – zonder te zweten – op de fiets naar je werk gaan en kun je bovendien ook langere afstanden forenzen. Dus leaserijders; ga lekker fietsen. Voor scholieren kan het ook een verlichting zijn, aangezien zij vaak dagelijkse door weer en wind moeten. En zo zijn er nog vele andere groepen mensen die de voordelen hebben ontdekt. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom er een snel uitbreidend netwerk van oplaadpunten is, zodat je nog langere afstanden kunt rijden.

Nog meer goed nieuws: Er wordt in Nederland geen motorrijtuigen- of bromfietsbelasting geheven, je hebt geen rijbewijs, geen kentekenbewijs en geen verplichte WA-verzekering nodig. Omdat de fiets en Nederland onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden zijn, bestaat er in ons land natuurlijk een bijzonder goede infrastructuur van fietspaden. Ook zijn er in ons land overal fietsenstallingen en fietsenrekken te vinden, zodat je je e-bike vrijwel altijd veilig kunt stallen. Bekijk ook meer informatie over herenfietsen en damesfietsen of zoek een fietsenwinkel in Emmen of Assen of 1 van de andere regio’s.

Actieradius e-bikes

De actieradius volgens opgave van de fabrikanten. De actieradius is afhankelijk van veel factoren, o.a.:

  • Het totaalgewicht van fiets, berijder en belading
  • weerstand ten gevolge van wind, rolweerstand en hoogteverschillen
  • Mate van trapbekrachtiging
  • De beschikbare energie van de accu
  • Rijgedrag

De door de fabrikant opgegeven actieradius is over het algemeen de meest optimale waarde, want het helpt bij de verkoop om een grote actieradius te hebben. In de praktijk komen elektrische fietsen minder ver. Zeker als er bijvoorbeeld bij veel tegenwind gefietst wordt. Het is verstandig om daar rekening mee te houden.

Informatie over de accu

De accu is een van de belangrijkste onderdelen als je een elektrische fiets gaat kopen. De accu heeft invloed op het rijgedrag en de actieradius van de elektrische fiets. De plek waar de accu zit op de fiets is dus belangrijk om op te letten. Een e-bike kopen kun je niet zonder na te denken over de actieradius van de fiets. Hoeveel kilometers wil je minimaal met een volle accu rijden? Hoe snel wordt de accu van de elektrische fiets opgeladen? Wat voor soort elektrische fiets accu moet ik kopen? Geen paniek; onze keuzehulp geeft het antwoord. Zo weet jij eenvoudig welke elektrische fiets accu je moet kopen.

De motor van een elektrische fiets

Elektrische fiets kopen? Let op de positie van de motor. De plaats van de motor is van invloed op het fietsgedrag. Er zijn drie verschillende plekken op de fiets waar de motor kan zitten. De voor- en nadelen zijn als volgt:

In het voorwiel

  • Voordeel van deze plek waar de motor zit, is dat de verdeling van het gewicht gelijk verdeeld is. Vaak zit de accu namelijk achterop. Met de motor in het voorwiel is er ook de mogelijkheid tot een naafversnelling, wat veel mensen prettig vinden. Nadeel kan zijn dat je tijdens het fietsen het gevoel hebt dat je vooruit wordt “getrokken”. Sommige mensen vinden dit niet prettig rijden.

In het achterwiel

  • Voordeel van een motor in het achterwiel, is het gevoel “geduwd” te worden. Nadeel van deze plek van de motor is dat het grootste gedeelte van het gewicht aan de achterkant van de fiets zit (als de accu ook achterop zit). Er is ook geen naafversnelling mogelijk als de motor in het achterwiel zit.

Bij de trapas (een middenmoter)

  • Deze plek voor de motor komt steeds vaker voor. Voor de gewichtsverdeling is deze plek het meest ideaal. Dit zorgt voor de meest prettige rijervaring. Een elektrische fiets kopen met een middenmotor heeft als ander voordeel dat alle type versnellingen mogelijk zijn. Nadeel van een elektrische fiets met een middenmotor is de wat hogere aanschafprijs en dat het er soms wat minder mooi uit ziet.

Wat zijn de populaire merken?

Antec, Ave, A2B, Batavus, Bergamont, BH, Bikkel, Bulls, Beixo, Cube, Cross, Camelo, Cannondale, Centurion, Corratec, Cortina, Dutchid, Diamant, Ebikez, Ebike, Falter, Flyer, Focus, Gaastra, Gazelle, Gepida, Giant, Granville, Hercules, Infineum, Kalkhoff, Keola, Kettler, Koga, Kreidler, KTM, Klever-Mobility, Klaxon-Mobility, MBK, Pegasus, Qico, Rap, Simplex, MultiCycle, Merida, Montego, Moustache, Peper, Pointer, Popal, Pro Ebike, Puch, Qwic, Riese und Muller, Rose, RIH, Rixe, Rad, Radon, Sinus, Sparta, Spiked, Stella, Steppenwolf, Stevens, Stromer, Simplon, Scott, Trek, Union, Vermont, Victoria, Votani, Voque, Winora en Zemo.

Moet ik een verzekering afsluiten?

Elektrische fietsen zijn kostbare vervoersmiddelen, dit weten fietsendieven ook. Wij adviseren daarom ook elke e-bike te voorzien van een fietsverzekering. Bekende grote aanbieders van fietsverzekeringen zijn: Unigarant, Unive, Enra, Anwb, Allianz, Europeesche, Klaverblad, Rijwielverzekering.nl, Kingpolis en Meeus.

Wat zijn goede aandrijfsystemen?

Kies je voor een voorwiel-, achterwiel- of midden motor. Met 3 verschillende aandrijfsystemen kun je kiezen uit diverse merken. Bosch, Shimano, Yamaha, ION, Bionx, Panasonic, Impulse, Innergy, SyncDrive en TranzX PST zijn bekende aandrijfsystemen voor elektrische fietsen.

Kan ik ook een fietsendrager gebruiken?

Een elektrische fiets weegt zomaar 28 kg. Ter vergelijking met een traditionele fiets zijn die rond de 20 kg. Let bij het kopen goed op de toegestane gewichten op de drager en op de kogeldruk van uw auto. Opties zoals kantelbaar, hef mechaniek en oprij-goot vergemakkelijken het gebruik van de fietsendrager. Tegenwoordig worden er wel steeds meer lichtgewicht modellen op de markt gebracht.

Hoeveel versnellingen heb ik nodig?

Optrekken vanuit stilstand kost veel energie en dus is het belangrijk dat je met een kleine versnelling, en weinig trapondersteuning, kunt wegrijden. De meeste motormanagement systemen zijn ingesteld op een ideale trapfrequentie van circa 60 to 70 per minuut. Met meer versnellingen is deze trapfrequentie makkelijker in te stellen en makkelijker haalbaar. Een derailleur heeft wel als nadeel dat er meer onderhoud nodig is. Als derailleurs reinigen niet uw favoriete bezigheid is, overweeg dan 7 of 8 versnellingen in de naaf.

Wat is het voordeel van een afneembare accu?

De fiets met de ingebouwde accu vinden veel mensen mooier dan zo’n fiets met een doos onder de bagagedrager. Maar een fiets met een afneembare accu heeft ook voordelen als het op opladen van de accu aankomt. Een fiets met ingebouwde accu moet u altijd naar een stopcontact toebrengen. Als u een huis met een stopcontact in de garage heeft is dat geen probleem. Maar op vakantie in een hotel of vakantiehuisje kan een afneembare accu al veel gemakkelijker zijn. Als u twee elektrische fietsen met accu op een fietsdrager plaatst moet u serieus rekening houden met het gewicht van de accu’s erbij. Bij een afneembare accu legt u gewoon de accu in de achterbak.