Elke fiets is te verzekeren. Of je nu een racefiets hebt, elektrische fiets of een hybride. Een mountainbike; een citybike; een ATB of een gewone damesfiets of herenfiets. Wat zijn in jouw situatie de belangrijkste risico’s waarvoor je een verzekering wilt afsluiten? In deze blog bespreken een aantal belangrijke onderwerpen met betrekking tot het afsluiten van een fietsverzekering.
Voordelig fiets verzekeren
Je wilt gericht naar een fietsverzekering zoeken en de verschillende mogelijkheden vergelijken. Dan zit je hier goed. Deze site zal je helpen bij het maken van een keus. Je denkt natuurlijk eerst aan de premie. Wat gaat me dat kosten. Natuurlijk is dat ook erg belangrijk. Bedenk wel dat een hoge premie niet betekent dat je de beste verzekering hebt uitgezocht. Een polis met een lage premie kan in jou geval wel de beste keus zijn. Wat is dan een goede fietsverzekering. Dat is een verzekering die is afgestemd op jou wensen en jou situatie en jou fiets.
Populaire verzekeraars in Nederland
- Enra (gevestigd in Grootebroek)
- ANWB
- Kingpolis
- Univé (kantoren in o.a. Zwolle en Apeldoorn)
Is mijn tweedehands fiets ook te verzekeren?
Bij enkele verzekeraars is dit wel mogelijk. In die gevallen wordt het verzekerd bedrag bepaalt door de aanschafprijs. Je kunt dit aantonen met de aankoopnota. Vaak is de looptijd in dat geval maximaal drie jaar. Soms is het mogelijk om een fiets voor nieuwwaarde te verzekeren als die niet ouder is dan zes maanden. Je moet dan wel de nieuwwaarde van je fiets opgeven en niet uitgaan van de prijs waar je hem voor hebt gekocht.
Het eigen risico is per verzekeraar erg verschillend
Bij veel maatschappijen heb je geen eigen risico. Je zult zeker de eerste drie jaar bij totaal verlies of diefstal van de verzekeringsuitkering een nieuwe fiets kunnen kopen. Het hangt er echter wel van af waar je woont. Soms zijn enkele grote steden binnen Nederland uitgesloten van volledige dekking. Het rico is daar immers ook veel groter. Het eigen risico verschilt in die gevallen sterk per verzekeraar! Soms zelfs wel 20%, dus dat kan aardig oplopen. Enkele verzekeraars bieden de mogelijkheid om jou zelf het eigen risico te laten bepalen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie.
Wat is de looptijd van de verzekering?
De meeste verzekeraars bieden een looptijd aan van drie jaar. Daarna is het vaak mogelijk om de polis te verlengen met twee of soms ook met drie jaar. Je nieuwe fiets kun je dus voor maximaal zes jaar verzekeren. Je tweedehands fiets kun je meestal voor maximaal drie jaar verzekeren.
Voor welke rampen is mijn fiets eigenlijk verzekerd
Meestal is je fiets verzekerd voor schade veroorzaakt door een ongeval en voor diefstal. Als je fiets wordt gestolen en teruggevonden is die vaak beschadigd. Ook deze schade valt onder de dekking. Normale slijtage aan je fiets is niet meeverzekerd. Soms valt verlies of beschadiging door brand of blikseminslag ook onder de dekking. Als je een ongeval veroorzaakt is de schade aan jou fiets wel meeverzekerd. De schade die je anderen toebrengt is niet verzekerd. Deze kosten vallen dan weer onder je Wettelijke Aansprakelijkheid polis.
Zijn accessoires ook meeverzekerd?
De accessoires die op je fiets gemonteerd zijn vallen ook onder de dekking, mits je de kosten daarvan hebt meegeteld bij het bepalen van de aanschafprijs van je fiets. Je zult dan ook wat hoger uitkomen met de premie.
Hoe zit het met de dekking in het buitenland?
In de meeste gevallen is je fiets ook tijdens je vakantie in het buitenland verzekerd. Maar als je van plan bent om je fiets mee te nemen buiten Europa dan zou ik het zeker even navragen. Goed om aan te denken dat je ook in het buitenland altijd aangifte doet als er iets met je fiets gebeurt. Dat moet je ook aan kunnen tonen bij de melding van de diefstal aan je verzekeringsmaatschappij.