fietsenwinkel stella
fietsenwinkel bol.com
fietsenwinkel profibike.nl
fietsenwinkel superfietsen.nl
fietsenwinkel premiumbikes.nl

Waarom is een BMX fiets aanschaffen?

Een BMX fiets: wat is dat nou precies? Iedereen kent de BMX wel van zien. Hij wordt ook wel crossfiets genoemd en het BMX rijden wordt ook wel fietscrossen genoemd.Jaren geleden was deze sport enorm populair in Nederland en zag je vele liefhebbers, vooral kinderen en jeugd, ook gewoon voor het plezier op een BMX rijden. Nu wordt de BMX voornamelijk nog voor de sport gebruikt. Deze sport kwam overigens ongeveer 30 jaar geleden overwaaien uit Amerika.

Is BMX’en een extreme sport?

BMX is een extreme sport en extreme sport wordt ook wel aangeduid als X-treme sport. Het is ontstaan uit de motorsport. Met een motor werd er hard over heuvels en door zand gecrost. BMX staat dan ook voor Bicycle Motorcross. De BMX is licht en speciaal aangepast, zodat er hard mee gereden kan worden en er stunts mee gedaan kunnen worden.

Soorten BMX fietsen

De BMX wordt voor twee verschillende dingen gebruikt. Als je stunts doet dan word je freestyler genoemd. Als je vooral hard fietst, dan ben je een racer. De modellen voor een freestyler en racer verschillen. De enige overeenkomst is dat de BMX in beide gevallen klein is.

Eigenschappen van een BMX
Belangrijke kenmerken van een BMX zijn:

  • Klein, compact en licht. Des te lichter de fiets, des te harder je kunt crossen.
  • De banden moeten dik of dun genoeg zijn. De banden worden vaak afgestemd op het lichaam van de gebruiker.
  • De BMX is opgebouwd uit een aantal soorten materiaal. Zo is het frame meestal van aluminium gemaakt, de voorvork meestal van carbon en de BMX fiets voor freestyle is meestal van staal gemaakt.
  • De BMX waarmee men crost, heeft maar een enkele rem; omdat de voorrem toch al nauwelijks werd gebruikt is die verwijderd. Op de freestyle BMX zit deze rem juist wel, omdat er vaak stunts mee gedaan worden.
  • De freestyler heeft ook vaak twee voetsteuntjes die worden gebruikt tijdens het uitvoeren van stunts.

Prijsindicatie van de BMX
Een kinder model heb je al voor ongeveer €150,00 terwijl een professionele BMX redelijk prijzig kan zijn en vanaf ongeveer €500,00 te koop is.  

Plaats een reactie