fietsenwinkel stella
fietsenwinkel bol.com
fietsenwinkel profibike.nl
fietsenwinkel superfietsen.nl
fietsenwinkel premiumbikes.nl

Damesfiets

Praktische Hollanders als wij zijn, en onze fietsenfabrikanten des te meer, is er in de afgelopen decennia een hele reeks aan speciale fietsen ontwikkeld die voor verschillende vormen van lokaal transport ingezet kunnen worden. Voor de dames is de keuze groot. De belangrijkste populaire damesfietsen bespreken we op deze pagina. Direct een fietswinkel zoeken? Bekijk ook het overzicht met online verkooppunten en dealers in Alkmaar en Hoorn.

Stadsfiets voor vrouwen

Een afgeleide vorm van de opoefiets is de stadsfiets. Er zitten letterlijk weinig toeters en bellen op, afgezien dus van het wettelijk verplichte exemplaar, en er is de mogelijkheid tot het vervoeren van een kind, voorop of achterop. Het is een soort update van de opoefiets, met een dichte kettingkast, jasbeschermers, een stevige bagagedrager voor een stel fietstassen en een kinderzitje, geschikt voor korte ritjes naar hetzij de school en/of de winkel, én…… soms uitgerust met een paar versnellingen. Dit laatste komt overigens bij de modernere opoefiets modellen ook steeds meer voor….(een beetje zonde van het concept?!). Een fiets die dezer dagen ook naar de naam stadsfiets kan luisteren, omdat deze aan dezelfde criteria qua transportmogelijkheden kan voldoen, is de meer sportieve stadsfiets. Hij is stevig genoeg, heeft een handvol versnellingen, is veilig uitgerust met jasbeschermers en veelal een dichte kettingkast, een stuur met meer uitgebreide verstelmogelijlkheden en een zit die uitnodigt tot het maken van langere uitstapjes, dan slechts school-en boodschappenritjes. Dit type fiets is eigenlijk ook goed te typeren als hybride: Het is zowel een fiets die goed is te gebruiken in de stad, inclusief het kinderzitje en de boodschappentassen, alswel voor de meer sportieve ritten.

De moederfiets

De moederfiets is een fiets die, het woord zegt het eigenlijk al, gemaakt en bedacht is voor moeders. Deze fietsen moeten plaats kunnen bieden aan één of zelfs twee kleine kinderen, waarbij het ene kind in een zitje vóór de moeder (of de vader!), en de ander achter, op de bagagedrager in de daarvoor geschikte kinderzitjes vervoerd kunnen worden.Veelal dient er ook nog voldoende plek te zijn voor het overige transport…. de boodschappen! Deze kunnen aan weerszijden van de bagagedrager in de hiervoor bestemde fietstassen worden meegenomen! Eigenlijk is de term transportfiets meer op zijn plaats voor dit fenomeen! De mamafiets is derhalve een stevige fiets, die veelal is uitgevoerd met 26 inch wielen wat de fiets in zijn geheel sterker maakt, en waarvan het frame groter is dan de normale fiets, hetgeen vooral te maken heeft met de op- en afstapmogelijkheden. Ook is de fiets over het algemeen uitgerust met een breder stuur, wat de zitpositie in positieve zin bevorderd, maar wat ook meer ruimte biedt met het oog op het kind, dat voorop de fiets een plek moet hebben. Sparta en Gazelle zijn een voorbeeld die dit soort fietsen leveren.

De omafiets of opoefiets

De damesfiets zoals wij die nu als omafiets kennen dateert uit de 19e eeuw en was aanvankelijk slechts uitgerust met een horizontale buis. Naar het schijnt konden de dames in die tijd met hun (lange) rokken niet overweg met deze stang, zodat de damesconstructie even later het licht zag en de eerste constructie dus later tot herenfiets werd gedoopt! De omafiets is momenteel zeer populair bij de jeugd en is een nostalgische verwijzing naar vroeger tijden, toen een fiets nog van eenvoud getuigde: Het was een rechttoe-rechtaan fiets, een simpel uitgevoerde fiets voor dames met een hoog stuur. Doordat de fiets zo simpel en stevig gebouwd is, er weinig tierelantijnen aan zitten en er dus ook niet zoveel aan stuk kan gaan, is het een betrouwbare fiets. Waar een dergelijk model zijn populariteit aan ontleent is toch vaak een raadsel, maar vast staat wel dat dit fietstype een aparte, bijna statige zithouding heeft, waarbij de rug tijdens het fietsen mooi recht gehouden kan worden. Over het algemeen is dit een zit die als prettig wordt ervaren door de bereidster, maar ook door menig bereider, die tegenwoordig dan niet kiest voor het model met de dubbele stang, maar ook voor het damesmodel met de rechte onderstang en de gebogen bovenstang gaat. Hoewel de fiets vooral bekend is in de overbekende zwarte uitvoering, is hij tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen, ja, zelfs uitgerust met versnellingen.

De bakfiets voor vrouwen

De bakfiets heeft in het verleden zijn diensten volop bewezen qua functionaliteit. Het was een vervoersmiddel dat in diverse beroepen ten dienste stond aan de desbetreffende vakman, die met behulp van dit vehikel zijn werk kon doen. We hebben het dan natuurlijk over lang vervlogen tijden, want tegenwoordig is, de enkele uitzondering daargelaten, de bakfiets in de beroepsuitoefening zo goed als volledig uit het straatbeeld verdwenen. De bakfiets is echter sinds enkele jaren, voornamelijk in de grote steden, nieuw leven ingeblazen, doordat hij door trendsetters in gebruik is genomen om kinderen naar school te brengen en de boodschappen te doen, onder het motto, dat met de bakfiets de met de auto bijna onbereikbaar geworden plekken in de stad, veel beter, en in minder tijd bereikt konden worden. Hierdoor heeft de bakfiets een revival beleefd, waarbij hij in eerste instantie als een soort modeartikel in het stedelijk straatbeeld verscheen, maar toch ook inmiddels door zijn mogelijkheden bewezen heeft een blijvertje te zijn.

De toerfiets

Dit is een fiets die qua sportiviteit weer een stapje verder gaat dan de sportieve stadsfiets, oftewel de hybride stadsfiets. Deze fiets is met meer versnellingen bedeeld, is lichter uitgevoerd en is derhalve niet echt geschikt voor het zware werk. Wel is deze fiets weer beter geschikt voor een ander soort zware klus: Het is geen gewichtheffer, maar meer een vlieggewicht. Hij is lichter uitgevoerd dan de sportieve stadsfiets, is daarom ook minder in gewicht en beter geschikt voor langere afstanden en hogere snelheden. Bovendien verschilt hij van de sportieve stadsfiets doordat hij meer onderhoud vergt vanwege, onder andere, het open derailleursysteem en de open kettingkast.

Elektrische damesfiets

Wellicht is de bovenstaande term wat dubbelop, immers deze fiets komt vooralsnog slechts in een damesuitvoering in het straatbeeld voor, zodat de typering ”elektrische fiets” volstaat. Deze fiets is een echte uitkomst voor al diegenen die om de één of andere reden de fietspedalen wat minder makkelijk rond kunnen krijgen. Zoals gezegd zijn deze fietsen met hulpaandrijving tegenwoordig voorzien van een accu, dus gemak dient de mens. Dit in tegenstelling tot enkele jaren geleden toen de hulpmotor nog op benzine liep, wat als enig voordeel, dat je de fiets kon horen aankomen. Als medeweggebruiker kon dit handig zijn, daar deze voertuigen veelal sneller reden dan verwacht! Deze fietsen worden door de verschillende bekende Nederlandse fietsfabrikanten zoals Sparta, Batavus en Gazelle verkocht. Ook zijn er daarnaast nog diverse andere aanbieders op de markt, die, mocht u tot de aanschaf van een dergelijke fiets overgaan, een prijsvergelijking interessant en nuttig kunnen maken.