fietsenwinkel stella
fietsenwinkel bol.com
fietsenwinkel profibike.nl
fietsenwinkel superfietsen.nl
fietsenwinkel premiumbikes.nl

Lichtgewicht fietsen van carbon

Als je tegen iemand zegt dat je een carbon fiets hebt gekocht, dan zal men niet direct weten wat je er precies mee bedoelt. Als je het beter uitlegt zal men begrijpen dat je dus een fiets om te wielrennen of racen bedoelt.

Wat is Carbon?

Carbon is een zeer licht materiaal, maar ondanks dat het licht is zorgt het toch voor een zeer goede stevigheid. Carbon heeft een goede demping waardoor je onevenheden in de weg amper voelt. Ander voordeel is dat het eenvoudig in verschillende vormen gebogen kan worden. Een nadeel van dit materiaal is dat als er iets breekt, het ook direct voor een enorme klap kan zorgen. Bij racefietsen zorgt dit dan ook voor grote kwetsuren bij de renners. Zie hier ook het verschil tussen carbon en aluminium raceframes.

Meer snelheid door materiaal gebruik
De carbon fiets is door het lichte materiaal enorm snel en sterk. Je kunt er dus zeer snel mee rijden. Daarom wordt dit materiaal ook voornamelijk voor racefietsen gebruikt.

Het onderhoud van een carbon fiets
Een carbon fiets heeft wel het nodige onderhoud nodig. Het is een schitterend materiaal waar je veel mee kunt, maar als het onderhoud niet goed is, dan is het ook een zeer kwetsbaar materiaal.

  • Voor het monteren van de fiets mag geen vet gebruikt worden, wat bij uitvoeringen van andere materialen juist wel vaker gebruikt wordt. Om deze te monteren is er een speciale pasta ontwikkeld, namelijk de Tacx Dynamic Carbon montagepasta. Deze pasta is speciaal voor componenten van dit materiaal.
  • Gebruik verder ook geen producten waar oplosmiddelen in verwerkt zijn. De lak kan hierdoor aangetast worden.
  • Breng op een aantal plaatsen beschermingsstickers aan. Vooral aan de onderkant van de fiets, waar stenen tegen aan kunnen slaan, is dit belangrijk. Als je dit niet doet dan kan er veel schade aangericht worden.
  • Maak de fiets altijd goed schoon na gebruik. Ook het eigen lichaamszweet bevat zouten die het materiaal kunnen aantasten. 

Plaats een reactie