fietsenwinkel stella
fietsenwinkel bol.com
fietsenwinkel profibike.nl
fietsenwinkel superfietsen.nl
fietsenwinkel premiumbikes.nl

Wat is een ATB fiets?

Een ATB fiets, ook wel All Terrain Bicycle genoemd, is speciaal ontworpen om op alle soorten ondergronden te kunnen gebruiken. Of het nu harde of onverharde wegen zijn, de ATB kan met zijn brede banden voorzien van een goed profiel, voor veel comfort en grip zorgen. Er zijn meerdere soorten ATB modellen die zowel op het gebied van functionaliteit als uitstraling van elkaar verschillen, dus voor iedereen is er wel een geschikte ATB te koop. Zie ook: Het verschil tussen ATB en MTB.

Soorten ATB op basis van vering

De ATB kan in soorten worden onderverdeeld op basis van de vering die de fiets heeft. Een mogelijke onderverdeling in vier categorieën is de volgende:

  • Rigid – geen vering.
  • Hardtail – voorvering in de vork, geen achtervering.
  • Softtail – voorvering in de vork, achtervering die werkt door buiging van de liggende achtervorken.
  • Dual of Full suspension – voorvering in de vork, achtervering die werkt door het laten scharnieren van de liggende achtervorken om bushings of kogellagers.

Gebruik van de vering 
Het gebruik van vering is overigens wel aan te raden. Het biedt meer comfort voor de rijder en zorgt ervoor dat de ATB fiets een beter contact heeft met de bodem, waardoor remmen en sturen effectiever kunnen verlopen. Daarnaast zorgt een goede vering ervoor dat de fiets zelf, en dan met name de banden, ook beter beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf. Natuurlijk bezit elk voordeel ook een nadeel en bij de vering is dat voornamelijk het onderhoud, het gewicht en de prijs. De vering kan de fiets aanzienlijk duurder in aanschaf maken, het gehele frame wordt een stuk zwaarder waardoor het fietsen meer energie van de rijder vraagt en tussen alle bewegende delen kan heel makkelijk vuil gaan zitten, waardoor de vering stroever gaat werken en gemakkelijk lucht of olie kan verliezen.

De remmen van een All Terrain Bicycle
Bij het rijden op onregelmatige ondergronden of bij hoogte verschillen is het van groot belang dat de ATB fiets voorzien is van goede remmen en versnellingen. De aandrijving van de remmen kan zowel op een mechanische als hydraulische manier plaatsvinden. Hydraulische remmen reageren snel en agressief, wat nauwkeurig remmen tot het gevolg heeft. De mechanische remmen met behulp van een kabel, zijn wellicht wat minder nauwkeurig te doseren, maar zijn wel stukken goedkoper en hebben ook minder onderhoud nodig dan hydraulische remmen.

ATB versnellingen
Qua versnellingen is het van belang dat deze onder extreme weersomstandigheden goed blijven functioneren. Er is tenslotte niks irritanter dan een steile berg te beklimmen met versnellingen die er de brui aangeven. De versnellingen worden veelal geleverd gripshifters, die ervoor kunnen zorgen dat de berijder met een makkelijke handbeweging kan veranderen tussen de versnellingsmogelijkheden. 

Plaats een reactie