fietsenwinkel stella
fietsenwinkel bol.com
fietsenwinkel profibike.nl
fietsenwinkel superfietsen.nl
fietsenwinkel premiumbikes.nl

Bepalen van de juiste framemaat

Wanneer u toe bent aan een nieuwe fiets en u wilt om de één of andere reden (misschien omdat u uw fiets te groot of te klein vindt, of omdat u er gewoon niet lekker op fietst) graag weten wat de fietsmaat is die het beste bij u past, dan zijn hier een paar tips waarmee u de framemaat en dus ook de grootte van uw fiets kunt bepalen. Ook de meest voorkomende meetmethode wordt verderop uitgelegd. Tip: bezoek een fietswinkel in Baarn, Soest of Blaricum voor advies op maat!

Framemaat in inches

Heeft u geen klachten, maar wilt u gewoon een nieuwe fiets, dan kunt u ook volstaan met het op- meten van uw huidige fiets. U meet dan de afstand vanaf het hart van de trapas tot aan het hoogste punt van het frame, het einde van de verticale framebuis, daar waar de zadelpen het frame in gaat. Vaak worden de maten van fietsframes tot uitdrukking gebracht in inches. Mocht het zo zijn dat u na uw meting tussen twee bestaande framematen uitkomt, wat na een omrekening naar inches het geval zou kunnen zijn, maak dan een keuze voor de kleinere maat. In deze keuze zijn er immers altijd nog voldoende afstelmogelijkheden te vinden voor de hoogte van het zadel, zodat voldoende beenlengte kan worden gecreeerd.

Framemaat en afstand tot stuur

Wanneer de voorkeur, om wat voor reden dan ook, uit gaat naar een klein frame, moet u er echter wel goed op letten dat de afstelmogelijkheden van het zadel voldoende kunnen worden benut. Omdat het frame al wat kleiner is, is de kans groot dat de zadelpen maximaal uit de zitbuis moet om tot de juiste afstelling te kunnen komen. Dit kan de constructie kwetsbaar maken en tot gevaarlijke situaties leiden: hiervoor is niet veel fantasie nodig. Bovendien moet u een goede inschatting maken van de gewenste zithouding. Ten opzichte van het stuur loopt u met een kleiner frame het risico dat u te dicht op het stuur kan komen te zitten. Heeft u daarentegen een te groot frame, dan zal het stuur soms te ver weg staan, wat de zithouding in negatieve zin kan beinvloeden.

Frame opmeten

De grootte van de fiets komt tot uitdrukking in de framemaat. Om deze maat te bepalen dient u, wanneer u met uw benen zo’n 15 tot 20 centimeter uit elkaar gaat staan, de afstand vanaf het hoogste punt (het zitbeen) aan de binnenkant van uw been tot aan de grond opmeten. Wanneer u deze afstand heeft bepaald, is de juiste fietsmaat/framemaat het tweederde gedeelte van deze afstand. Met andere woorden is de gemeten afstand 80 centimeter, dan is de framemaat 2/3 x 80 = 54 cm. Veelal wordt de framemaat uitgedrukt in inches. Een inch is 2,54 cm. Dus wanneer u de juiste maat, in inches uitgedrukt, wilt weten, dan deelt u het resultaat van de vorige meting door het getal 2,54. In dit geval is de framemaat dan 54 : 2,54 = 21,27. Dit is afgerond 21 inch. Uw fietsmaat is derhalve een fiets met een framemaat van 54 centimeter of (in inches gemeten van) 21 inch.

Geveerde zadelpen

Tegenwoordig verschijnen er steeds meer fietsen op de markt die zijn voorzien van een zadelpen die is uitgevoerd met een veersysteem (de zogeheten geveerde zadelpen). Bij dit type fietsen dient u voor het berekenen van de framemaat rekening te houden met een correctie: U moet in dat geval de gemeten afstand met 4 centimeter inkorten. Heeft u 54 cm gemeten, dan trekt u hier 4 cm vanaf. U houdt dan 50 cm over. De gangbare maten voor herenfietsen lopen van 48 cm tot 65 cm. Voor damesfietsen loopt de sortering vanaf 48 cm tot 64cm. Tegenwoordig wordt de maat van sportfietsen uitgedrukt in S, M, L en XL. De keus dient dan uit dit beperkt aantal mogelijkheden gemaakt te worden, hetgeen echter door de vele verstelmogelijkheden die de stuurpen en het zadel bieden toch maatwerk zal kunnen opleveren.

Zithouding

Waar het al met al toch op neer komt, is dat de zithouding zoals u die zelf als het meest prettig en comfortabel zult ervaren, uiteindelijk van doorslaggevende betekenis is voor het al dan niet aanschaffen van de fiets. Hierbij is het voor de zadelafstelling van belang, dat wanneer de trapper op de laagste stand staat, u, terwijl u op het zadel zit, uw been niet geheel hoeft te strekken, zodat er een lichte buiging in het been te zien is (waarbij het zadel in ieder geval niet te hoog is afgesteld, omdat dat gevaarlijk kan zijn in verband met de constructie: afbreken e.d.).

Plaats een reactie